Radon er en usynlig og lugtfri gas, der kan være skadelig for dit helbred og kan føre til lungekræft. Strålsikkerhedsmyndigheden anbefaler, at du foretager en ny radonmätning, hvis det er mere end ti år siden, du sidst målte radon i din bolig, eller hvis du har gennemført renoveringer eller ombygninger, der kan påvirke radonkoncentrationen i indeluften. Selvom der ikke er et specifikt lovkrav om, hvor ofte radonmålinger skal foretages, er det en god idé at være opmærksom på det regelmæssigt.

Hvorfor er radon farligt?

Radon er en radioaktiv gas, der hverken kan ses, lugtes eller smages, men som kan have alvorlige sundhedsmæssige konsekvenser. Ifølge Folkhälsomyndigheten forårsager radon omkring 500 tilfælde af lungekræft om året i Sverige, hvilket gør det til den næststørste årsag til lungekræft efter rygning. Derfor er det vigtigt at måle radon i dit hjem og tage de nødvendige skridt, hvis niveauet er for højt.

Hvornår skal du måle radon?

Radon kan trænge ind i dit hjem fra flere kilder, herunder jorden under huset, byggematerialer som blåbetong og endda fra vandet. Formålet med en radonmåling er at fastslå, om niveauet overstiger referenceniveauet på 200 Bq/m³, hvilket kræver handling.

En radonmåling bør foretages i følgende situationer:

  • Hvis det er mere end ti år siden, du sidst målte radon.
  • Efter større renoveringer eller ombygninger.
  • Når du køber eller sælger en bolig.
  • Ved udskiftning af ventilations- eller varmesystemer.
  • Hvis du har mistanke om radon i din bolig.

Hvordan måler du radon?

For at få en pålidelig måling bør radonmålingen udføres i fyringssæsonen fra oktober til april, og den bør vare mindst to måneder for at sikre et korrekt årsmedelværdi. Følg disse trin for at måle radon i dit hjem:

  1. Bestil radonmålere fra et akkrediteret firma specialiseret i radonmåling.
  2. Placér målerne korrekt rundt i boligen ifølge de medfølgende instruktioner.
  3. Send målerne tilbage efter måleperioden er afsluttet.
  4. Vent på resultaterne, som normalt leveres inden for en uge.

Hvad gør du, hvis radonindholdet er for højt?

Hvis radonniveauet i dit hjem overstiger 200 Bq/m³, er det vigtigt at undersøge kilden. Når kilden er identificeret, kan der iværksættes en radonsanering. En af de mest almindelige løsninger er at forbedre ventilationen i hjemmet, da øget luftudskiftning kan reducere radonkoncentrationen effektivt.

At foretage en radonmåling er en enkel og overkommelig proces, der kan have en stor betydning for dit helbred og din families sikkerhed.

Relateret information
Wenn Sie sich für Radon Messgerät interessieren, finden Sie hier alles. Die Seite über Radon Messgerät bietet viele Details.