Tigerspring er en teori, der beskriver perioder, hvor spædbørn og småbørn gennemgår bemærkelsesværdige udviklingsmæssige skift. Disse tigerspring, som er blevet populært omtalt gennem bogen “Vidunderlige Uger”, bygger på fascinerende observationer af forfatterne, den hollandske børnelæge Hetty van de Rijt og neurobiologen Frans Plooij.

 

Vidunderlige Uger: Inspirationen bag Tigerspringteorien

Hetty van de Rijt og Frans Plooij har i mange år studeret spædbørn og småbørn samt deres udvikling. Deres arbejde har ført til observationer af mønstre i børnenes adfærd i forskellige aldersfaser. Disse observationer blev grundlaget for deres banebrydende bog, som senere er blevet kendt som “Vidunderlige Uger.”

 

I deres forskning har forfatterne identificeret to forskellige spring i et barns udvikling inden for de første to år. Hvert spring markerer en periode, hvor barnet gennemgår betydelige kognitive og følelsesmæssige skift og opnår nye færdigheder.

 

Observationer og forældreberetninger

Forfatternes arbejde omfatter omhyggelige observationer af tusindvis af børn og dokumentation af deres adfærd i løbet af de forskellige spring. Gennem disse observationer har de identificeret karakteristiske træk ved hvert spring, herunder ændringer i søvnmønstre, spisemønstre, humørsvingninger og følelsesmæssige tilstande.

 

Et bemærkelsesværdigt aspekt af forfatternes forskning er også inklusionen af forældrenes beretninger. De har opfordret forældre til at dele deres oplevelser med børnenes udvikling i løbet af de forskellige spring. Disse personlige beretninger har givet en uvurderlig indsigt i, hvordan børnene og forældrene oplever og håndterer tigerspringene i virkeligheden.

 

Tigerspringteoriens indflydelse

Hetty van de Rijt og Frans Plooij har med deres forskning og bog “Vidunderlige Uger” haft en betydelig indflydelse på forståelsen af tigerspring. Deres arbejde har hjulpet forældre over hele verden med at forstå og støtte deres børns udvikling på et dybere niveau. Bogen har været en uvurderlig vejledning for mange forældre, idet den giver indsigt i, hvorfor deres børn opfører sig på bestemte måder i forskellige perioder.

 

I dag er tigerspringteorien bredt anerkendt og anvendt afforældre. Teorien har givet forældre et nyttigt redskab til at forstå deres barns udvikling og trivsel og har styrket forældre-barn-forholdet gennem de udfordrende perioder.

Læs mere om hver enkelt af de 10 Tigerspring