Tandlægeskræk er slet ikke noget, du skal være flov over. Faktisk er næsten halvdelen af Danmarks befolkning nervøse for at gå til tandlægen – og 10 % har det så svært at de helt undgår tandlægen, indtil de ikke kan klare smerterne mere.

Ikke at gå til tandlægen er dog ikke en mulighed. Det kan nemlig føre til skader og sygdomme, som bare får lov til at passe sig selv – og i værste tilfælde vil tænderne blive ødelagte og falde ud. Det er derfor vigtigt at du husker at gå til dine regelmæssige tandeftersyn på trods af din tandlægeskræk. Vi har derfor her samlet vores 5 bedste råd til dig med tandlægeskræk, som kan hjælpe dig med at komme afsted til tandlæge år efter år.

Tal med din tandlæge

Din tandlæge kan ikke hjælpe dig, hvis de ikke kender til din tandlægeskræk. Det er derfor meget vigtigt at du husker at italesætte din skræk med tandlægen. Det er meget vigtigt at du fortæller, hvad det lige præcis er, der skræmmer dig, så tandlægen kan guide dig bedst muligt igennem tandeftersynet. Hvis du f.eks. ikke er glade for lydene, så er det muligt at få foretaget en tandrensning manuelt i steder for med en maskine.

Vælg en tandlæge, du føler dig tryg ved

Det bliver kun endnu vigtigere at finde den rette tandlæge, hvis du har tandlægeskræk. Det kan derfor sagtens være en længerevarende proces (hvis du ikke allerede har en tandlæge, du er tryg ved). Det kan her være en god idé at spørge venner og bekendte om deres tandlæger for at finde ud af, hvilken tandlæge de kan anbefale, og så er det også altid en god idé at tage til en tandrensning, inden du booker tid til den store behandling for at finde ud af, om du rent faktisk er tryg ved tandlægen. Vi kan anbefale, at du prøver denne tandlæge i København S, hvis du gerne vil være sikker på professionel behandling til en god pris.

Hav musik i ørerne

I mange tilfælde er det lydene, der er problemet. Det kan derfor være en god idé at have musik i ørerne, så lydene bliver overdøvet. Det er også en god idé at have musik i ørerne ved en almindelig tandrensning, hvis det beroliger dig. Det kan nemlig fjerne fokus på selve oplevelsen og hjælpe dig med at slappe af.

Medbring en ven eller et familiemedlem

Det kan gøre dig mere tryg at have en ven eller et familiemedlem med – eller måske til at holde dig i hånden gennem behandlingen. Det kan også hjælpe dig, så du ikke føler dig alene i situationen. Du har så én med, der kan være med til at passe på dig, så du ikke får et angstanfald.

Få smertefri behandling

For mange bunder tandlægeskræk i frygten for smerter. Det behøver dog ikke at gøre ondt at gå til tandlægen. Det er derfor en god idé at du taler med din tandlæge om, hvordan I kan gøre behandlingen så smertefri som muligt for dig. Det er også muligt at få en recept på nogle beroligende piller, som kan hjælpe dig med at slappe helt af, når du sidder i stolen – udover de smertestillende, som du også kan få for at undgå smerter.